Πέμπτη, Μαΐου 06, 2010

Towelhead / Ταμπου (2007)


Βασισμένη σε βιβλίο, η ταινία «Ταμπου» είναι με μια λέξη μια περίεργη ταινία. Τόσο η πλοκή, όσο και η σκηνοθεσία καταφέρνει και παραπλανά και τον πιο υποψιασμένο θεατή.
Το σενάριο φαινομενικά απλό, η μικρή αλλά σωματικά αναπτυγμένη πρωταγωνίστρια Jasira δεν τα βρίσκει με τον πατριό της (την έχει βάλει στο μάτι, λόγω της πρόωρης ανάπτυξής της…) και η μητέρα αποφασίζει να πάει την κόρη της στον βιολογικό της πατέρα. Εκεί όμως τα πράγματα δεν φαίνονται να είναι καλύτερα. Μπορεί η Τζαζίρα να γλιτώνει την σεξουαλική παρενόχληση αλλά ο πατέρας της είναι αυστηρών αρχών. Και αυτό το τελευταίο δείχνει να ζορίζει ιδιαίτερα την Τζαζίρα που αν και 13 ετών έχουν αρχίσει να ξυπνούν μέσα της διάφορες ορμές.
Συνεχώς μεταξύ δράματος και κωμωδίας, παρακολουθούμε τα αστεία αλλά και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν μια έφηβο στην Αμερική του σήμερα. Τα πρώτα σκιρτήματα, τη φάση «ανακαλύπτω το σώμα μου», το έντονο ενδιαφέρον για το σεξ. Την είσοδό της στον «κόσμο των μεγάλων». Η «επιτυχία» της πλοκής είναι πως τελικά, και εμείς, ανεξάρτητα από τις αρχές και την όποια ηθική μας διέπει, παρασυρόμαστε από τις αναζητήσεις του κοριτσιού και γυρίζουμε την πλάτη στην ηλικία της. Έτσι, ο γείτονας που στη ουσία την παρενοχλεί και καταστρέφει την αθωότητά της για μια ζωή, δεν μας φαίνεται κακός γιατί στην αρχή της ταινίας έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην έντονη σεξουαλικότητα που αποπνέει η Τζαζίρα, και στο «πάει γυρεύοντας» που πλανάται πάνω από το κεφάλι της μέχρι το πρώτο μισό της ταινίας. Ευτυχώς για μας, μα και για την πρωταγωνίστρια, υπάρχει στην ταινία ένα ζευγάρι φίλων που συνεχώς φωνάζει πως η Τζαζίρα είναι μόνο ένα παιδί, στην τρυφερή ηλικία των 13 ετών, παρόλη την συμπεριφορά της. Μπορεί να είναι περίεργη αλλά είναι απλά ένα παιδί που πρέπει να προστατευθεί! Είναι μόνη, ανώριμη και ο κόσμος των μεγάλων είναι σκληρός, μαζί και επικίνδυνος αν δεν έχεις κάποιον να σε συμβουλεύει. Το τέλος δεν αργεί και φέρνει μαζί του την λύτρωση. Η Τζαζίρα ξεπερνά τους φόβους της και φαίνεται έτοιμη για μια καινούρια αρχή, όπου θα ορίζει αυτή το σώμα της και τις επιλογές της, ενώ υπάρχουν υπόνοιες πως μπορεί να έλκεται και απο το ίδιο φύλο, καθώς ευχαριστιέται να ξεφυλλίζει το Playboy. Το κορίτσι είναι τελικά το θύμα της υπόθεσης, παρόλο που αρχικά έμοιαζε με θύτη που παρασέρνει τα θύματά του με τα καλλίγραμμα στήθη της και ξεμυαλίζει από συμμαθητές της μέχρι οικογενειάρχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: