Τρίτη, Μαρτίου 02, 2010

Ένας άνδρας μόνος / A single man (2010)


Ο Ελληνικός τίτλος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι "ένας ελεύθερος άνδρας" ή ένας "εργένης άνδρας"...κανένας όμως απο τους δυο δεν ηχεί το ίδιο καλά με το "Ένας άνδρας μόνος". Η τελευταία λέξη είναι που δείνει την βαρύτητα στην ταινία και προθερμαίνει το κοινό για μια ιστορία απουσίας, μοναξιάς, εσωτερικής αναζήτησης, μα πάνω απο όλα ΑΓΑΠΗΣ. Ο Tom Ford γράφει τη δική του ιστορία στη μεγάλη οθόνη...

O Καθηγητής πανεπιστημίου Τζορτζ Φαλκονερ θρηνεί σε μια Αμερική του 1962 τον χαμένο του έρωτα. Το αντικείμενο της αγάπης του δεν είναι άλλο απο τον επι 16 χρόνια σύντροφό του Τζιμ. Ο άτυχος νέος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο Τζορτζ προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα της απώλειας αλλά και με την ιδέα του θανάτου.

Είναι τρομερό το πως ο ανθρώπινος πόνος, η αγάπη και οι αναμνήσεις ξεπερνούν κάθε φύλλο και την οποιαδήποτε σεξουαλική προτίμηση. Ο θεατής το κάνει βίωμα, ο πόνος είναι κοινός και η αγάπη μια. Ο Collin Firth ξεχωρίζει με την ερμηνεία του. Ένας "νορμαλ" γκει ρόλος χωρίς φτερά και πούπουλα, καθόλα συμπαθητικός, προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή, αν και η καθημερινότητα πια δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Τα παιχνίδια με τον χρόνο προσθέτουν στην ταινία, υπέροχα flashbacks που "δένουν" το ζευγάρι και υπογραμμίζουν την μπναξιά του πρωταγωνιστη. Η εποχή του '60 με μια πινελια "σέπια" μας παρασέρνει σε άλλες μέρες. Η μοίρα θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: