Πέμπτη, Αυγούστου 24, 2006

Almodovar αλά Αμερικάνικα


O Ισπανικός κινηματογράφος φαίνεται ότι βρήκε απήχηση στην Αμερική. Περίεργο; Κι όμως, ο Αλμοδόβαρ με τις ταινίες του κατάφερε να αγγίξει το κοινό των ΗΠΑ. Τρανταχτή απόδειξη το εκεί αφιέρωμα στον εν λόγο σκηνοθέτη.
Οι πιο σημαντικές ταινίες στην καριέρα του Αλμοδόβαρ από το 1980 ως σήμερα θα προβληθούν σε διάφορες πόλεις της Αμερικής και της Χονονουλού. Τελευταία μέρα του αφιερώματος θα είναι η 3η Νοεμβρίου 2006 όπου θα γίνει και η πρεμιέρα του «Volver» για το Αμερικάνικο κοινό.
Ο Αλμοδόβαρ εδώ και πολλά χρόνια γράφει και σκηνοθετεί τις ταινίες του, ενώ έχει στην κατοχή του και εταιρεία παραγωγής ταινιών. Η καριέρα του μετρά από το 1980, τότε που μας σύστησε στις «Πέπι, Λούσι, Μπομ και τα άλλα κορίτσια», ανοίγοντας έτσι ένα καινούργιο δρόμο για το Ισπανικό σινεμά. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τη Movida και με το νέο πρόσωπο της Ισπανίας που παρουσίασε στην Ευρώπη μετά την δικτατορία του Φράνκο.
Ο ίδιος στα 50 και κάτι, δηλώνει πως αντιστέκεται στην Αμερικάνικη βιομηχανία του θεάματος και επιμένει να γυρίζει ταινίες με Ισπανόφωνους ηθοποιούς και στη χώρα του. Μήπως όμως το αφιέρωμα των ΗΠΑ θέλει να προλειάνει το έδαφος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: