Κυριακή, Αυγούστου 20, 2006

11 Σεπτέμβρη,κάποιος σε γυρεύει…


και δεν είναι άλλος από το Χόλιγουντ! Δυο ταινίες για τη θλιβερή σελίδα της πρόσφατης Αμερικάνικης ιστορίας πήραν τον δρόμο για τη χώρα μας. Η «Πτήση 93» και οι «Δίδυμοι Πύργοι» θα θυμίσουν και στο Ελληνικό κοινό σκηνές που άφησαν όλο τον πλανήτη άφωνο.
Η «Πτήση 93» δια χειρός Πολ Γκρίνγκρας(«Ματωμένη Κυριακή», «Στη σκιά των κατασόπων») προβλήθηκε στο φετινό φεστιβάλ των Καννών. Όπως μαρτυρά ο τίτλος της πρόκειται για την πτήση United 93 η οποία καταλήφθηκε από τους αεροπειρατές της Αλ Κάιντα αλλά δεν χτύπησε κανένα στόχο. Οι επιβάτες προσπάθησαν μέχρι τελευταία στιγμή να επηρεάσουν τους αεροπειρατές και κατάφεραν το αεροπλάνο να πέσει κάπου στην Πενσιλβάνια. Δυνατά στοιχεία της ταινίας είναι ότι ο Γκρίνγκρας τη γύρισε με άγνωστους ηθοποιούς, σαν δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, και καθηλώνει τον θεατή εύκολα. Οι οικογένειες των θυμάτων συνεργάστηκαν με τον σκηνοθέτη και στήριξαν την προσπάθειά του.
Όσο για τους «Δίδυμους Πύργους» τα ινία κρατά ο Όλιβερ Στόουν. Δύο αστυνομικοί είναι οι κεντρικοί ήρωες αυτής της ταινίας, τα τελευταία άτομα που διασώθηκαν από τα συντρίμμια των Πύργων. Εδώ θα βρούμε αστέρες του Χόλιγουντ όπως τον Νίκολας Κέιτζ (σε πρωταγωνιστικό ρόλο). Οι δύο «πραγματικοί» αστυνομικοί βοήθησαν στη δημιουργία της ταινίας. Η ταινία όμως δεν έλαβε τα θετικά σχόλια της «Πτήσης», περισσότερο λόγω της Χολιγουντιανής της διάσταση και τις τάσεις ηρωισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: