Τρίτη, Μαΐου 02, 2006

Trafficking, poor Lilja..


Η νέα μάστιγα της εποχής μας. Ή μήπως όχι…Πόσο νέο είναι το παγκόσμιο trafficking γυναικών τελικά; Μάλλον καθόλου, υπήρχε και παλιότερα, απλά τώρα βγήκε στην επιφάνεια (βλ. ΜΜΕ ) και στο λεξιλόγιό μας εισήχθη μια καινούργια λέξη.
Όταν η ζωή εμπνέει την τέχνη, αρκετές φορές καταλήγουν στα μάτια μας ταινίες πολύ ρεαλιστικές όπως η ταινία «Λίλια για πάντα» του 2002 (“Lilja 4-ever”). Ο σκηνοθέτης Λούκας Μούντισον θίγει το θέμα παράνομων κυκλωμάτων που εκπορνεύουν νεαρές κοπέλες ενώ παράλληλα «καταγγέλλει» την εξαθλίωση χωρών.
Τοποθετεί τη δράση της ταινίας γύρω από τη 16χρονη Λίλια, μια νεαρή Ρωσίδα που ζει την εξαθλίωση και τη φτώχια της πόλης της. Η μητέρα της την εγκαταλείπει για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική με τον εραστή της. Ο χωρισμός τους στοιχίζει πολύ στην Λίλια η οποία μένει πίσω με μόνη παρέα τον μικρό της φίλο Βολόντια, χρήστη ναρκωτικών ουσιών.
Η καθημερινότητά τους είναι σκληρή, το σπίτι της ένα αχούρι και ξαφνικά η τύχη της χαμογελά. Ένας όμορφος, καλοντυμένος νεαρός την πλησιάζει. Ο Αντρέι της δείχνει στοργή και τρυφερότητα, γίνονται ζευγάρι και εκείνη πετάει από χαρά. Της υπόσχεται μια ζωή στη Σουηδία, με καλά λεφτά, μακριά από τη μιζέρια και πάντα πλάι του. Η Λίλια τον εμπιστεύεται, δίνει μια κλοτσιά στο παρελθόν και ανοίγει φτερά. Προς απογοήτευσή της όμως ο Αντρέι στο αεροδρόμιο της εξηγεί πως θα καθυστερήσει το ταξίδι του λόγω εκρεμμοτήτων μερικές μέρες οπότε πρέπει να φύγει μόνη της. Ένας άνδρας θα την περιμένει στη Σουηδία, και θα αναλάβει να την τακτοποιήσει εκεί. Η ερωτευμένη Λίλια πιστεύει τα όσα ακούει και μπαίνει στο αεροπλάνο γεμάτη ελπίδες και όνειρα. Ο χειρότερος εφιάλτης βεβαίως ξεκινά μόλις φτάσει στην ξένη χώρα.
Στην παγωμένη Σουηδία την περιμένει ένας μαστροπός που φυσικά της στερεί το διαβατήριο από την πρώτη τους συνάντηση και τη βιάζει στο διαμέρισμα όπου θα περάσει τους υπόλοιπους μήνες της. Την εκδίδει σε όσους περισσότερους άνδρες μπορεί καθημερινά. Η μόνη της ανταμοιβή είναι μια σακούλα junk food κάθε βράδυ. Κλειδωμένη μέσα σε ένα διαμέρισμα, βγαίνει μόνο όποτε πρέπει να πουληθεί σε άνδρες κάθε ηλικίας. Στις μεγάλες στιγμές απελπισίας της αναπολεί τις μέρες στην πατρίδα της και τον Βολόντια. Παγιδευμένη στην πορνεία και στερημένη από το υπέρτατο αγαθό, την ελευθερία, ζει απλά επειδή η καρδιά της δεν μπορεί να σταματήσει.
Όταν κατά λάθος ο μαστροπός της μια μέρα αφήνει ξεκλείδωτη την πόρτα του διαμερίσματος η Λίλια καταφέρνει και δραπετεύει από τον βασανιστή της. Για πρώτη φορά βρίσκεται έξω, μόνη, κυρία του εαυτού της. Τρέχει στους δρόμους σαν παιδί. Τι απομένει σε ένα παιδί που στερήθηκε την παιδική του ηλικία και την αθωότητά του τόσο βάναυσα; Να δώσει ένα τέλος στο μαρτύριο, να διαλέξει με τον δικό της τρόπο να ελευθερωθεί. Μια βουτιά στο κενό πάνω από μια γέφυρα σφραγίζει τη ζωή της και τη σώζει από τον αργό θάνατο και τον καθημερινό εξεφτελισμό. Μόνη, σε μια ξένη χώρα, γίνεται ένα πτώμα αγνώστων στοιχείων και το μόνο που αφήνει πίσω της είναι ένα κάτι που είχε χαράξει σε κάποιο παγκάκι στην πατρίδα της >> "Lilja 4-ever".

To 4o Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ θα έχει θέμα το trafficking φέτος..

Δεν υπάρχουν σχόλια: