Κυριακή, Μαΐου 07, 2006

Στo Φεστιβάλ Καννών φέτος

Όσο πλησιάζουν οι μέρες για το Φεστιβάλ Καννών τόσο μαθαίνουμε περισσότερα για τα δομή και το πρόγραμμα του.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που έλαβα από το Media Desk Hellas «Η ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία γιορτάζει μια από τις πιο επιτυχημένες χρονιές της στις 17 Μαΐου» (ημέρα έναρξης του 59ου Φεστιβάλ Καννών). Στο διάστημα 2001-2006, η Ευρώπη επένδυσε μέσω του προγράμματος MEDIA, 513 εκατ. ευρώ στη διανομή των ευρωπαϊκών ταινιών έξω από τη χώρα παραγωγής τους.
Είναι μια καλή αρχή αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. «Το μερίδιο αγοράς τους έξω από την Ευρώπη παραμένει πολύ μικρό: κατέχουν περίπου το 12% της αυστραλιανής αγοράς, το 8.3% της τουρκικής, το 6.7% της ρωσικής, το 4.6% της αμερικανικής και το 2.3% της αγοράς της Νότιας Κορέας. Για τους λόγους αυτούς, οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ταινιών, θα συζητηθούν την «Ημέρα της Ευρώπης» στις Κάννες από τους 25 Ευρωπαίους Υπουργούς Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών με την Επίτροπο Viviane Reding, τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ των Καννών Gilles Jacob, καθώς και με επαγγελματίες του κινηματογράφου και υπουργούς από τρίτες χώρες.»
Κατά τη διάρκεια λοιπόν του φετινού Φεστιβάλ Καννών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει βαρύτητα στη βελτίωση της διανομής και την επιτυχία των ευρωπαϊκών ταινιών εκτός των συνόρων της Ευρώπης.

Good Luck! Και μακάρι ο κινηματογράφος μας από Ευρωπαϊκός να γίνει διεθνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: