Τρίτη, Δεκεμβρίου 20, 2005

Ο Harry Potter και το μυστήριο του Χαρδαβέλα :-))


Όχι, μην σοκάρεστε! Ούτε ο Harry χάθηκε, ούτε ο Χαρδαβέλας τον ψάχνει (άλλωστε αυτός έδωσε τα ηνία στην Νικολούλη προ πολλού). Κάτι άλλο συνεβει και έμελλε να το ζήσω! Θα μου πείτε φταίω εγώ, που όχι μόνο ξενυχτώ μπροστά στην TV αλλά βλέπω και μ………. Τι να κάνω όμως; Εφόσον κατά το ήμισυ δηλώνω κριτικός κινηματογράφου πρέπει να στήνω μάτι και αυτί και να είμαι ενήμερη.
Στην εκπομπή λοιπόν του εν λόγω κυρίου βάλανε μπροστά τον Harry και μόνο που δεν τον λιθοβολήσανε! Όταν είδα στο πάνελ ανάμεσα σε διάφορες «ειδικότητες» και έναν παπά ανατρίχιασα (τι πάθανε τα ράσα με τον μαγικό κόσμο του Potter;) ευτυχώς ο ιερέας δήλωνε και ψυχολόγος και η κατάσταση μετριάστηκε.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των παρευρισκομένων και του παρουσιαστή το φαινόμενο Harry Potter έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων :στη Λάρισα κάψανε βιβλία!!!(καλά μήπως ήρθε η χούντα και εγώ κοιμάμαι στον καναπέ με το DVD να παίζει;;;). Μέσα από τη συζήτηση (ο θεός να την κάνει) προέκυψε ότι το πρόβλημα με το βιβλίο είναι το ότι μυεί τα παιδιά στη μαγεία… ο Harry λέγανε όσοι ήταν against, με μια αστραπή χαραγμένη στο κούτελο μετατρέπεται σε σύμβολο του σατανισμού (ξανα ανατρίχιασα).
Τι να πρωτοθυμηθώ από εκείνη την εκπομπή. Λέγανε ότι το βιβλίο περιγράφει τελετές που δεν διαφέρουν και πολύ από κείνες των σατανιστών και άλλα πολλά.
Δεν έχω διαβάσει τα βιβλία και ούτε δηλώνω φανατική του Harry Potter. Είδα όμως και τις τρεις ταινίες στην Αγγλία μετά από προτροπή μιας φίλης που είχε διαβάσει τα βιβλία. Μου φάνηκαν ένα ωραίο παραμυθάκι που καλλιεργεί την φαντασία των παιδιών και όσων αισθάνονται ακόμη νέοι. Εάν και τα βιβλία είναι όπως οι ταινίες δεν βρίσκω τον λόγο γιατί να ερμηνεύουμε τα περισσότερα πράγματα που κάνουν επιτυχία με τόση καχυποψία. Πιστεύω ότι η κακές κριτικές πονηρεύουν τα παιδιά. Σκέφτηκε κανείς ότι και δόλος να υπάρχει πίσω από τις σειρές του βιβλίου οι μικροί αναγνώστες δεν διαβάζουν πίσω από τις λέξεις αλλά χαίρονται έναν κόσμο διαφορετικό από τον δικό τους;
Χαίρομαι όταν μικρά παιδιά πιάνουν στα χέρια τους ένα βιβλίο 300 σελίδων και σε τέσσερις μέρες το τελειώνουν! Είναι άξιο θαυμασμού να βλέπεις ουρές έξω από βιβλιοπωλεία και όχι club! Είναι ένα άνοιγμα προς την τέχνη, μια μύηση στην λογοτεχνία και στο εξωσχολικό διάβασμα. Στον κόσμο των παιδιών η μαγεία είναι αθώα, απλά απελευθερώνει τον νου από την καθημερινότητα και δίνει τροφή για όνειρα. Όταν ένας μαθητής μου με ρώτησε «Κυρία, στην Αγγλία μπορείς να δεις τον Harry Potter στον δρόμο;» του απάντησα θετικά. Γιατί να γκρεμίσω έναν τόσο ευχάριστο κόσμο σκέφτηκα. Ας μάθει σε μεγαλύτερη ηλικία τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Δεν έπαθα κάτι όταν μικρή νόμιζα πως ο Kevin Costner ζει ανάμεσα σε Ινδιάνους με τον εξημερωμένο λύκο του…!

Υ.Γ Potter = αγγειοπλάστης, χασομέρης, ασχολούμενος με κάτι ερασιτεχνικά ( Oxford English-Greek Learner’s Dictionary). Τουλάχιστον το όνομα δεν κρύβει κάτι κακό :-))

Δεν υπάρχουν σχόλια: