Πέμπτη, Αυγούστου 18, 2005

‘Ημερολόγια Μοτοσικλέτας’ταξιδεύοντας με τον Τσε

Αν στο άκουσμα του ονόματος Τσε σας έρχεται στο μυαλό μόνο ο επαναστάτης Γκεβάρα, καιρός να γνωρίσετε και άλλες πτυχές του ήρωα. Η φετινή ταινία Ημερολόγια Μοτοσικλέτας (Diarios De Motocycleta), σε σκηνοθεσία Βάλτερ Σάλες και παραγωγή Ρόμπερτ Ρέντφορντ, φωτίζει ένα λιγότερο συζητημένο κομμάτι της νεαρής ηλικίας του Ερνέστο Γκεβάρα Ντε Λα Σέρνα.
Το 1952 λίγα χρόνια πριν αρχίσει την πολιτική του δράση και βαπτιστεί «Τσε» («φίλος» στα Αργεντίνικα), ο Ερνέστο αποφασίζει να ταξιδέψει σε όλη τη Νότιο Αμερική. Στα 23 του χρόνια, φοιτητής ιατρικής σχεδιάζει με τον καλύτερό του φίλο Αλμπέρτο Γρανάδο να καλύψουν 8000 χλμ σε τέσσερις μήνες. Μοναδικό τους όχημα η παλιά Βρετανική μοτοσικλέτα του Αλμπέρτο. Στόχος τους να γνωρίσουν μια χώρα. Κοινό τους σημείο το ανήσυχο πνεύμα και η αναζήτηση της περιπέτειας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι δύο φίλοι θα διασκεδάσουν, θα φλερτάρουν, θα προβληματιστούν και θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλά απρόοπτα. Η μαγεία του καινούργιου θα τους εντυπωσιάσει και ταυτόχρονα θα τους «ανταμείψει». Όταν το ταξίδι φτάσει στο τέλος του, η ίδια εμπειρία θα έχει επηρεάσει διαφορετικά τον καθένα τους.
Βασισμένη στο βιβλίο του Τσε Ημερολόγια Μοτοσικλέτας Latinoamericana και στις αναμνήσεις του 81χρονου σήμερα Αλμπέρτο Γρανάδο, η ταινία καταφέρνει και δεν μένει μόνο στην απλή «αφήγηση» των περιπετειών μιας ανδροπαρέας. Αντίθετα, δίνει βάθος στους χαρακτήρες και στην πορεία προς την ενηλικίωσή τους. Τον Ερνέστο Γκεβάρα ενσαρκώνει ο Μεξικανός ηθοποιός Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει πρωταγωνιστήσει ήδη σε σημαντικές ταινίες, όπως στην πρόσφατη Κακή Εκπαίδευση του Π. Αλμοδόβαρ. Η σκηνοθεσία του Σάλες, το ταλέντο του Μπερνάλ, η εκπληκτική φωτογραφία των μαγευτικών τοπίων της Νοτίου Αμερικής, καθώς και η μουσική, γοητεύουν το θεατή. Τα Ημερολόγια Μοτοσικλέτας ήταν υποψήφια για δύο Όσκαρ στη φετινή 77η απονομή (Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο & Καλύτερο Τραγούδι).

1 σχόλιο:

Ανδρέας είπε...

Δυστυχώς, ο χειρότερος τρόπος για να κρίνεις αντικειμενικά κάποιον είναι από τα λεγόμενα του ίδιου για τον εαυτό του. Δες και κάποιες άλλες γνώμες για τον Τσε.
Η ταινία πάντως ήταν συμπαθής.