Τρίτη, Αυγούστου 02, 2005

ΟΜΗΡΟΣ(ή ο Ελιόν πήρε το όπλο του..)

ΟΜΗΡΟΣ
του Κωνσταντίνου Γιάνναρη

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης, προβληματισμένος ακόμα με το θέμα των οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας (Από την άκρη της πόλης, Δεκαπενταύγουστος) εμμένει στο θέμα των αλλοδαπών, με αποτέλεσμα την ταινία Όμηρος.
Κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ένας νεαρός Αλβανός ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή. Ο Ελιόν όμως δεν βρίσκει τίποτα στην ελληνική πραγματικότητα από όσα προσδοκούσε. Προδομένος από όλους και όλα, αποφασίζει να βρει το δίκιο του. Θυμωμένος, απογοητευμένος και μόνος, σχεδιάζει και πραγματοποιεί μια λεωφορειοπειρατεία.
Παρόλο που η ταινία ξεκινάει με την ομηρία του λεωφορείου και επικεντρώνεται στην έκβαση των γεγονότων, ο Γιάνναρης έξυπνα μας αποφορτίζει από την αποπνικτική ατμόσφαιρα του κλειστού χώρου. Την αφήγηση συχνά έρχεται να διακόψει κάποιο flashback. Μέσα από τις αναμνήσεις του Ελιόν, ο θεατής ξεφεύγει από την ένταση που επικρατεί στο λεωφορείο και ταυτόχρονα συμπληρώνεται το παζλ της ιστορίας, καθώς η αιτία που ώθησε τον νεαρό Αλβανό στα άκρα αποκαλύπτεται σταδιακά.
Ο Γιάνναρης, πιστός στο κινηματογραφικό του στυλ, δίνει με ρεαλισμό το ασφυκτικό κλίμα του υπό την ομηρίαν λεωφορείου και την αγωνία των επιβατών. Τα κοντινά πλάνα στα γεμάτα ένταση πρόσωπα των πρωταγωνιστών, τα ανήσυχα βλέμματα μεταξύ τους, και η ζέστη, συνθέτουν χωρίς περιττά στολίδια την αληθοφανή εικόνα. Σεναριακά, οι επιβάτες αποκτούν οντότητα, τα πάθη και οι αδυναμίες τους βγαίνουν στο φως, ενώ ο κοινός φόβος τους φέρνει πιο κοντά.
Η ταινία Όμηρος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα μας. Ο σάλος ίσως και να ήταν εύλογος, εφόσον παρόμοιο περιστατικό είχε πρόσφατα συγκλονίσει το πανελλήνιο και ο Γιάνναρης παραδέχτηκε ότι εμπνεύσθηκε από αυτό. Ωστόσο, η ταινία δεν διηγείται το πραγματικό περιστατικό, απλά το χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο. Εξάλλου ο τίτλος της ταινίας κρύβει κάτι παραπάνω από το προφανές. «Όμηρος» είναι και ο ίδιος ο Ελιόν, όμηρος της μοίρας του στην Ελλάδα, της «κακιάς στιγμής», και του θυμού του που τον παρασέρνει.


Μάτα Κούρτη
stkourti@hotmail.com
(για την "Τοπική της Πιερίας")

Δεν υπάρχουν σχόλια: