Παρασκευή, Απριλίου 22, 2005

Tι είδαμε...τι χάσαμε...PART 3

Για τους λάτρεις των ταξιδιών προτείνω ανεπιφύλακτα το Diarios de Motocicleta (Ημερολόγια μοτοσικλέτας). Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Τσε Ημερολόγια Μοτοσικλέτας Latinoamericana και στις αναμνήσεις του 81χρονου σήμερα φίλου του Αλμπέρτο Γρανάδο.
H ιστορία: το 1952, λίγα χρόνια πριν αρχίσει την πολιτική του δράση και βαπτιστεί «Τσε» («φίλος» στα Αργεντίνικα), ο Ερνέστο αποφασίζει να ταξιδέψει σε όλη τη Νότιο Αμερική. Στα 23 του λοιπόν, φοιτητής ιατρικής, σχεδιάζει με τον καλύτερό του φίλο Αλμπέρτο να καλύψουν 8000 χλμ σε τέσσερις μήνες. Μοναδικό τους όχημα η παλιά Βρετανική μοτοσικλέτα του Αλμπέρτο. Στόχος τους να γνωρίσουν μια χώρα. Κοινό τους σημείο το ανήσυχο πνεύμα και η αναζήτηση της περιπέτειας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι δύο φίλοι θα διασκεδάσουν, θα φλερτάρουν, θα προβληματιστούν και θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλά απρόοπτα. Η μαγεία του καινούργιου θα τους εντυπωσιάσει και ταυτόχρονα θα τους «ανταμείψει». Όταν το ταξίδι φτάσει στο τέλος του, η ίδια εμπειρία θα έχει επηρεάσει διαφορετικά τον καθένα τους.
Αξίζει την προσοχή σας γιατί δίνει βάθος στους χαρακτήρες και στην πορεία προς την ενηλικίωσή τους. Επίσης, η εκπληκτική φωτογραφία των μαγευτικών τοπίων της Νοτίου Αμερικής, καθώς και το σάουντρακ, θα σας γοητεύσουν! Ο Μεξικανός ηθοποιός Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, νέος , ωραίος ενσαρκώνει με μεγάλη επιτυχία τον Ερνέστο Γκεβάρα. Βρήκα συγκινητική τη στιγμή που οι δρόμοι των δυο φίλων χωρίζουν. Με έπεισε ότι κάποιες φιλίες είναι σαν δυο γραμμές που απλώς βαδίζουν παράλληλα για ένα διάστημα και μετά «χάνονται» (το έχω ζήσει κιόλας …). Το tag line της ταινίας ‘Let the world change you before you change the world!’.

Από τη Νότιο Αμερική μεταφερθήκαμε φέτος στη Μ. Βρετανία για να παρακολουθήσουμε την ιστορία της Βερα Ντρέικ στην ταινία Το Μυστικό της Βέρα Ντρέικ (Vera Drake). Αν δεν την έχετε δει σίγουρα κάτι θα έχετε ακούσει γι αυτή (έστω τον τίτλο της βρε παιδιά! Η πρωταγωνίστριά της ήταν και υποψήφια για το όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου…Λοιπόν, η Βέρα είναι μια χαμογελαστή, καλοσυνάτη σαραντάρα που ζει μια ήσυχη ζωή στο Λονδίνο του ’50. Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει το ένοχο μυστικό της αλλά ούτε και η ίδια μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες των πράξεών της. Η κ. Ντρέικ βοηθά με αυτοσχέδια μέσα νεαρές γυναίκες να αποβάλλουν. Κοινώς γίνεται συνένοχη σε εκτρώσεις! Αθώα ή ένοχη, η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη διότι η Βέρα είναι πεπεισμένη ότι κάνει «το καλό» αφού οι κοπέλες που βοηθά δεν έχουν την οικονομική άνεση να επισκεφτούν κάποιο γιατρό. Η Βέρα όμως δικάζεται και έτσι η κοινωνική ανισότητα της Αγγλίας κριτικάρεται ξεκάθαρα από τον δημιουργό της ταινίας. Ο Λι καθιστά σαφές ότι οι γιατροί της εποχής προχωρούσαν σε εκτρώσεις (στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας) έχοντας ως δικαιολογία την διαταραγμένη ψυχολογία της εγκύου, πράγμα που δεν ίσχυε φυσικά αλλά ήταν αρκετό για να τους καλύψει νομικά. Η καλόψυχη Βέρα όμως που δεν πήρε ούτε penny για τις υπηρεσίες της πρέπει να περάσει από δίκη...Τα συμπεράσματα δικά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: